23 Januari 2012

Rahsia Hubungan / Rumahtangga Bahagia
Sepanjang kehidupan FY sering bertemu dengan mereka-mereka yang punya masalah dalam perhubungan. Yang bersengketa, yang retak menanti belah, yang putus cinta, yang bercerai berai dan sebagainya. Baik perhubungan kawan, kekasih, saudara mara, adik beradik serta keluarga. Asal dua pihak ini bernama manusia maka inilah yang sering kedengaran dan terjadi.

Kemudian ada pula pakar-pakar motivasi dan kaunseling yang mengatakan itu ini bagi menjelaskan atau kembali memulihkan keadaan namun ada yang berjaya dan ada juga yang tidak.

Apapun disini sekali lagi FY akan mengutarakan penjelasan kenapa permasalahan dalam perhubungan ini boleh terjadi.

Sebenarnya sebagai manusia yang mana punya pengisian yang pelbagai maka lambat laun mereka akan membentuk diri kepada dua golongan utama iaitu golongan orang keduniaan dan kedua golongan orang keakhiratan.

Biar FY terangkan serba sedikit antara ciri-cirinya.

Orang Dunia
 • Mementingkan dunia dan segala isinya.
 • Sentiasa berusaha untuk mencantikkan luarannya namun dalamannya busuk.
 • Punya prinsip kehidupan yang bebas dan tidak tetap.
 • Berambut kuning dan bermata biru.
 • Kaki Clubbing, minum, judi, arak, maksiat dan sebagainya.
 • Mereka menyusahkan dan tidak menyenangkan. Mereka merupakan punca setiap kali masalah terjadi.

Orang Akhirat
 • Melakukan perbuatan kerana Allah Taala.
 • Bersih di luar dan cantik di dalam.
 • Punya prinsip kehidupan berlandaskan hukum hakam Allah Taala dan Sunnah.
 • Menutup aurat.
 • Kaki solat, surau, madrasah dan masjid.
 • Mereka menyenangkan dan tidak menyusahkan. Mereka bukan punca sesuatu masalah terjadi.

Jadi dua golongan ini akan bersatu bercampur baur dalam kehidupan. Mereka berkawan, bersaudara, berkasih dan berkahwin.

Hakikatnya kebanyakan novel drama dan kisah yang dipaparkan difilem adalah berdasarkan plot kedua-dua golongan ini. Sebagai contoh Filem Ombak Rindu mahupun Drama Nur Kasih yang popular baru-baru ini juga memaparkan kisah yang serupa.

Kalau dalam Ombak Rindu Hariz heronya merupakan orang dunia yang mengamalkan kehidupan bebas seakan oarng Barat sedangkan Izzah pula merupakan orang akhirat yang mengamalkan hidup Islam. Izaah memohon untuk berkahwin, mengaji, menyiapkan hidangan, menutup aurat, membantu mengurut dan membukakan kasut dan stokin dan sebagainya. Semua ini hanya dilakukan oleh isteri mithali yang faham akan prinsip keislaman untuk berbakti kepada suaminya.

Kisah dalam Ombak Rindu itu jelas menunjukkan perbezaan antara orang dunia dengan orang akhirat. Dalam drama Nur Kasih juga serupa yang mana akhirnya keislaman juga yang membawa bahagia.

Baiklah di sini biar FY jelaskan apa yang terjadi dalam perhubungan diantara mereka-mereka golongan dunia dan golongan akhirat ini.

Orang Dunia VS Orang Akhirat

Masalah akan terjadi kerana perbezaan prinsip dalam diri mereka.

Si suami orang dunia akhirnya menceraikan isteri orang akhirat yang baik bertudung kerana dia mempunyai kekasih gelap bilamana dia semakin mewah dan berkemampuan.

Si isteri orang dunia memilih untuk tidak patuh dan meminta cerai kepada suaminya orang akhirat kerana tak dapat menyediakannya dengan kemewahan hidup. Kalau dahulu semasa suami dapat membelikan kereta dan barang mewah sayangnya tidak terhingga tetapi bila perniagaan suaminya jatuh maka suaminya itu ditinggalkan pergi. Ini kerana dia berkahwin kerana kemewahan dan bukan kerana Allah Taala.

Ibu bapa orang akhirat bergaduh dengan anaknya orang dunia yang mahukan kehidupan bebas umpama orang Barat. Ibubapa yang menyuruh anaknya bersolat, menutup aurat, menziarah dan sebagainya namun tidak dipedulikan malah membawa kepada pergaduhan dan pertelingkahan.

Perhubungan mula menjarak dan pertelingkahan mula terjadi antara suami isteri bila isteri yang mula mendapat hidayah dan mula memakai tudung dan mendekati kuliah-kuliah di masjid. Ia disebabkan kerana perubahan prisip kehidupan bilamana isteri mula mengikut hukum hakam Allah Taala. Contohnya kalau dahulu di ranjang semua boleh dilakukan dan bila si isteri mengelak dari melakukan yang haram maka suami mula bengang dan marah.

Orang Dunia VS Orang Dunia

Mungkin anda akan berkata kenapa pula keretakan akan berlaku diantara orang dunia dengan orang dunia walhal mereka berada dalam kelompok yang sama?

Sebenarnya ia berlaku kerana perbezaan nilai, prinsip dan pendapat. Contohnya prinsip kemaafan.
 • Si Suami hanya akan memaafkan kalau dia datang dan meminta maaf.
 • Si Isteri hanya akan memaafkan kalau dia membayar ganti rugi.
 • Si Ibu hanya akan memaafkan kalau anaknya sujud dikakinya.
 • Si Ayah takkan memaafkan sampai bila-bila.
 • Si kekasih takkan maafkan walaupun dia telah meminta maaf. Forgive but never forget katanya.
 • Dan banyak lagi.

Dalam prinsip kemaafan ini kita boleh lihat berapa banyak nilai perbezaannya. Sedangkan prinsip keakhiratan cuma satu;

 • Maafkan sahaja dengan ikhlas 100% kerana Nabi ampunkan ummat dan ALLAH TAALA juga MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA MENGASIHANI.

Itu baru FY terangkan mengenai prinsip kemaafan bagaimana pula dengan prinsip-prinsip yang lainnya? Prinsip kerajinan, keyakinan, keikhlasan, kepercayaan, kemurahan, kebaikan akhlak, toleransi, perhubungan dan sebagainya?

Penceraian boleh berlaku hanya kerana perbezaan-perbezaan prinsip-prinsip ini dalam diri dua insan yang sedang dalam perhubungan itu. Bercerai berai kerana cemburu buta, kerana isterinya pemalas, kerana isterinya meminta-minta, kerana suaminya lebihkan ibunya (yang mana bersesuaian dengan prinsip Islam), kerana suaminya panas baran, kaki pukul, kaki todi dan sebagainya.  

Faham tak ni?

Kesimpulannya orang dunia tak punya prinsip asas kehidupan yang sama. Perbezaan prinsip ini membawa kepada perbalahan, pergaduhan dan pemutusan silaturrahim yang dibenci Allah Taala.

Orang Akhirat VS Orang Akhirat  

Orang akhirat yang mana kedua-duanya berpegang kepada Al Quran dan Sunnah pastinya akan hidup dalam keadaan aman damai dan sejahtera kerana mereka takut kepada Allah Taala, menjalankan kehidupan dengan memenuhkan aktiviti ibadah dan menjauhkan maksiat.

Mereka ini tenang, memaafkan, pemurah, bersangka baik dan punya sikap mahmudah yang penuh dengan kebaikan. Anak-anaknya menutup aurat, menjaga solatnya, penuh dengan sopan santun serta punya budi pekerti yang mulia.

Tiada cemburu pada suaminya kerana percaya, tiada sengketa dengan ibubapanya kerana sift taat dan patuh. Sesungguhnya mereka ini merupakan sahabat yang sentiasa menyokong dan setia.

Kesimpulan.

Contoh—contoh ini adalah kebiasaan yang FY nampak dalam semua perhubungan baik kawan, kekasih, keluarga, suami isteri dan sebagainya. Cuba perhatikan dan buat kajian, FY yakin orang kawan di sebelah anda dan masih di sebelah anda selama ini mungkin merupakan orang akhirat yang boleh bersabar dengan kerenah anda si orang dunia atau anda merupakan orang akhirat kerana anda boleh bersabar dengan segala kerenah mereka dan selalu mendoakan mereka mendapat hidayah dari Allah Taala. Ini kerana perhubungan dengan antara orang dunia dengan orang dunia seringkali terputus, penuh dengan masalah dan sengketa. Bila terputus maka kita akan mencari orang dunia yang lain dan acapkali perkara yang sama akan berlaku.

Kesimpulan dari semua ini perhatikanlah hubungan anda baik suami isteri, pasangan kekasih, kawan, keluarga dan sebagainya. Kawan makan kawan hanya berlaku kepada golongan orang dunia namun ini tak berlaku kepada golongan akhirat. Mereka selalu sahaja bergembira, berbahagia dan sejahtera. Mereka menyenangkan dan tidak menyusahkan. Mereka bukan punca sesuatu masalah terjadi.

Bak kata professor Hamka dalam buku falsafah Hidup,

“Mereka yang bahagia dia akhirat adalah mereka yang bahagia di dunia terlebih dahulu.”

Fikir-fikirkanlah. Kalau masih tak faham cari FY, InsyaAllah FY akan cuba membantu menerangkannya dengan lebih lanjut.

Sekian dahulu semoga artikel ini membawa manfaat kepada anda.

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.