10 Mei 2012

IPO Gas Malaysia / FGVH

Salam ceria buat semua yang sudi menjengah blog FY, Harap janganlah asyik menanti input pelaburan semata-mata sebab dalam blog ini ada banyak juga input bermanfaat yang lainnya. Harap sesekali dapatlah kiranya membaca satu dua artikel motivasi yang mungkin boleh membawa kebaikan pada anda juga pada FY. Apapun FY ucapkan terima kasih atas kesudian anda bertamu di sini.

FY dengar Gas Malaysia akan disenaraikan Pertengahan Jun ini dan Prospektusnya akan keluar tak lama lagi. Saham tersebut dijual pada Harga Tawaran sebanyak RM2.20, Permohonan di MITI telahpun ditutup dan Bookbuilding untuk pelabur institusi juga telah dipenuhi peruntukkannya. Maknanya kita dah tak ada peluang di sini.

Sepertimana Felda Global Ventures Holdings peluang yang tinggal untuk pelabur hanyalah dalam peruntukan IPO Awam. Bila prospektus keluar nanti maka kita bolehlah membuat permohonannya. Caranya pernah FY terangkan dalam blog ini.

h

Tahun ini merupakan tahun pilihanraya yang penuh dengan tandatanya siapakah yang bakal memerintah negara ini dan apakah pula polisi yang bakal dilaksanakan maka pelabur mengambil langkah berjaga-jaga atau menjauhkan diri daripada pasaran saham. Atas sebab yang sama tak banyak saham baru yang disenaraikan. Saham Bun Seng dan AQRS contohnya ditunda berkali-kali. Setakat tahun ini saham yang disenaraikan ialah ;

Santoria dan Eita Resources yang dibuka kurang memberansangkan juga saham CSL. Saham yang syarikat China dengan harga par $0.01 dolar Singapore tapi naik mandadak yang mana pastinya menimbulkan keraguan memandangkan risikonya yang begitu tinggi tidak padan dengan harga pasarannya iaitu RM1.51 pada masa artikel ini ditulis.

Apapun yang ditunggu dan yang menarik bagi FY untuk tahun ini Penyenaraian Felda Global Ventures dan Gas Malaysia. InsyaAllah ia akan membawa pulangan yang memberansangkan kepada para pelaburnya dan secara asasnya FY menyarankan anda membeli kedua-dua saham ini.

Apapun anda perlu ada akaun CDS untuk semua ini.

Sekiranya anda mendapat peruntukan saham baik melalui Blue Form, Pink Form, ESOS, IPO atau anda ingin memohon peruntukan saham bumiputera di MITI maka anda WAJIB ada akaun CDS. Kalau tidak saham tersebut tidak berharga kerana ia tak boleh dijual.

Akaun CDS atau nama panjangnya Central Depository System adalah tempat dimana saham-saham tersebut bakal disimpan. Untuk pengetahuan semua, CDS ini sebenarnya telah bertukar nama kepada Bursa Malaysia Depository.

Untuk menjalankan urusniaga saham tersebut di Bursa Malaysia pula anda perlu membuka akaun Trading saham yang dikendalikan oleh seorang wakil peniaga yang dikenali sebagai Dealer’s Representative atau Remisier yang berlesen.

FY adalah salah seorang remisier yang berlesen dengan Suruhanjaya sekuriti. (SC)

Sekiranya anda ingin membuka akaun saham CDS ini, maka berikut adalah langkahnya ;

1. Berikan nama dan alamat penuh berserta dengan nombor telefon untuk dihubungi.

2. Pihak kami akan menghantarkan borang-borang tersebut dengan pos laju.

3. Di dalamnya kami serta cara mengisi borang-borang tersebut.

4. Sertakan 6 salinan kad pengenalan dan 2 salinan muka depan buku bank atau penyata akaun semasa beserta RM20.00. RM10.00 yuran CDS dan RM10.00 lagi kos pos laju pihak kami. 

5. Kembalikan kepada alamat berikut ; 

Faizal Yusup
Kenanga Investment Bank Berhad, 
Lot 240, Second Floor, 
The CURVE, Mutiara Damansara 
47800 Petaling Jaya, 
Selangor Darul Ehsan.
atau


Pihak kami akan membuka akaun CDS itu dengan seberapa segera dan anda akan mendapat surat pengesahan dari Bursa Malaysia selepas itu.

Akaun Trading dan Akaun Trading Online akan diberikan juga secara PERCUMA.

Sekiranya anda perlukan khidmat saya sebagai perunding portfolio pelaburan anda, hubungi saya Faizal Yusup remisier di Kenanga Investment Bank Berhad di talian 012 654 0130. InsyaAllah saya sedia membantu.

Seperkara lagi FY ada buat seminar saham untuk berkongsi semua ini pada 16 Jun nanti. Layari http://seminarsaham.com.my/ untuk tahu lebih lanjut.

Sekali lagi. Terima kasih kerana sudi bertamu.

Sekian. 

FY

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.