30 Disember 2022

WINDOW DRESSING

WINDOW DRESSING?

Oleh FY Al Haj


Setiap kali pada hari terakhir penghujung bulan Jun mahupun bulan Disember akan terjadi apa yang dinamakan sebagai Window Dressing kepada kaunter-kaunter yang tertentu dalam Bursa Malaysia lebih-lebih lagi kaunter berkaitan Indeks KLCI.


Apa itu Window Dressing?


Window Dressing ini sebenarnya bertujuan untuk mencantikkan Penyata Kewangan sesebuah syarikat itu. Ini kerana kebanyakan syarikat mempunyai pegangan saham di dalam penyata akaun mereka.


Jadi harga saham yang rendah dalam pegangan pasti akan menjejaskan kedudukan kewangan syarikat bila Penyata Kewangan ditutup pada penghujung tahun itu. (Ada syarikat penyata kewangannya berakhir pada bulan Mac, bulan Jun, bulan September atau bulan Disember tetapi bagi kebanyakan syarikat ianya adalah pada bulan Jun dan bulan Disember)


Oleh yang demikian bagi tujuan mencantikkan kedudukan Penyata Kewangan itu maka usaha menaikkan harga saham pegangan mereka itu akan dilakukan pada hari terakhir atau hari penutup penyata kewangan tersebut. Window Dressing ini tidak berlaku kepada saham-saham pegangan syarikat yang telah naik harganya kalau dibandingkan dengan tahun yang sebelumnya.


Selalunya keesokan harinya harga saham yang naik sebelum itu akan dibuka rendah kembali kepada harga asalnya sebelum ia ditolak naik.


Untuk penghujung tahun 2022 ini pula kemungkinan besar ia bertujuan untuk memastikan KLCI berada di atas paras 1500 mata bagi mencerminkan keutuhan ekonomi Malaysia memasuki tahun 2023.


Itu sahaja buat kali ini, InsyaAllah kita jumpa lagi dalam artikel yang lain pula.


FY Al Haj

Top Performing Remisier

Kenanga Investment Bank Berhad


PS - Jemputlah datang ke seminar FZTH dan belajar semua sekali pasal saham... Kalau tak anda akan ada 1001 soalan nak tanya pada FY....


SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari! Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook 

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.