22 November 2016

ANALISIS SENTIMEN DAN IMPAKNYA KEPADA BURSA MALAYSIA

Image result for sentiment analysis

ANALISIS SENTIMEN

⁃ Hari ini soalan yang berlegar di kalangan pelabur ialah apakah impak kemenangan Donald Trump menjadi Presiden Amerika, selain itu soalan lazim ialah ;
- Apakah impak pembatalan TPPA terhadap negara Malaysia?
⁃ Gempa bumi, tsunami di sana sini ni ada impak pada market tak FY? 
⁃ Perang di sana sini ni ada impak pada market tak FY?
⁃ Brexit ni ada impak pada market tak FY? 
⁃ Demonstrasi ni ada impak pada market tak FY?
⁃ Penurunan atau kenaikan Interest rates ni ada impak pada market tak FY?
⁃ Kes IMDB ni ada impak pada market tak FY?
⁃ Senario politik la ni ada impak pada market tak FY?
⁃ Dan lain lain lagi...

Nasib baik depa tak tanya makcik pakcik jiran belakang rumah ni bergaduh ada impak pada mkt ke tak FY? Adoiyai...

Semua kenyataan tersebut ini namanya Sentimen analisis. Impaknya sebenarnya minimal sahaja kepada pasaran saham. Kita panik pasal BREXIT mahupun IMDB dll pun tak jadi apa apapun pada mkt. Mkt stay intact. Ia jelas menunjukkan yang Bursa Malaysia kukuh dan utuh asasnya.

Impak kepada Bursa Malaysia hanya akan terkena kepada segmen-segmen tertentu bila mana keuntungan perniagaan mereka terjejas atau syarikat bakal mendapat keuntungan dari sentimen tersebut.

Gempabumi di Kobe, Jepun menampakkan kenaikan industri pembalakan. Penularan penyakit berjangkit menampakkan kenaikan industri kesihatan dan industri yang berkaitan, penurunan kadar interest pastinya bawa kebaikan kepada pelbagai industri termasuklah hartanah dan permotoran kerana kadar bunga yang menurun dan begitulah seterusnya.

"Government intervention cannot change financial market trends" - The Elliotician

Negara kita ini beruntung kerana punya ekonomi yang diversified. Semua ada dan boleh bawa keuntungan kepada ekonomi negara secara keseluruhannya dalam jangkamasa panjang.

Sentimen begini takkan menyebabkan market crash sepertimana yang anda bayangkan. Lainlah kalau negara ini perang dan syarikat tak boleh lagi beroperasi menjana keuntungan. Itu cerita lain.

Pas ni kalau dengar sentimen sentimen begini jangan panik yer... Rileks jer kita cari peluang untuk buat duit bilamana orang lain panik!

Oh ya! Makcik pakcik bergaduh tu cubalah leraikan sebab sebagai orang muslim kena damaikan dua orang yang bergaduh! Dan ia tak ada kena mengena dangan mkt!Hawhawhaw...

Macam biasalah like dan share artikel FY ini kalau anda mendapat manfaat darinya.

Anda ingin belajar semua ini?

Datanglah ke Seminar, Kelas dan kursus yang FY jalankan untuk belajar lebih lanjut.Like dan share andai bermanfaat.

Jadikan FY see first dalam profil FB anda bagi mendapat semua input saham yang sebegini setiap kali FY menulisnya.

FY

0166667430
Top Performing Remisier 
Kenanga Investment Bank Berhad
Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia
Speaker Bertauliah InvestSmart
Suruhanjaya Sekuriti

FY Team

Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements.
Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 - TA Expert
Ramzie | 0173730513 - Trading, Execution, Handles Personal Coaching and TA Class Schedule
Yasin | 0193346570 - CDS Administration, Transfers and Opening.
Azila | 0166641755 - Handles In House Seminar and Ebooks.
Shaiful | 0193930317 - Handles FY/DMFK Seminar.

Produk dan Perkhidmatan FY

Baca blog dengan input saham percuma di 


Download Ebook Investlah percuma di


Beli Ebook Rahsia IPO RM60 dan Rahsia IPO di MITI RM50
WhatsApp Puan Azila 0166641755.

Masuk group pelaburan saham FY percuma di WhatsApp 0166667430
Seminar Saham bersama FY


atau 

hubungi Puan Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya.

Seminar 2 hari Rahsia Membuka Pintu Rezeki Melabur Saham bersama Dato Md Fadzilah Kamsah dan FY hubungi En Shaiful 0193930317 untuk mengetahui tarikh seterusnya.

KELAS STOCK SELECTION DAN TIMING
Sehari kelas Live Trading Personal Coaching bersama FY

KELAS ADVANCE TECHNICAL ANALYSIS
Sehari kelas Live Trading Crash Course Technical Analysis

Hubungi Ramzie 0173730513 untuk menempah tempat anda.

Cari Faizal Yusup di Youtube untuk menonton siri video pelaburan FY.

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Komen

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.