15 Julai 2021

BICARA FY




 BICARA FY

Pada FY semua perkara ada cyclenya… Naik dan turun.

Emosi kita naik dan turun
Ekonomi kita naik dan turun
Ekonomi negara naik dan turun
Politik negara naik dan turun

Lif naik dan turun jugak… hawhawhaw..
Yang naik tapi tak turun-turun ialah umur kita… Last sekali MATI… Itu jer…

Emosi kita naik dan turun

Kena pulak zaman Covid ni banyak dugaan, kena kurung PKP, pendapatan terjejas… ramai marah, sentimen negatif bersepah.

Kalau dengar yang negatif lagilah ke bawah emosi kita.

Meh FY bagi contoh…

Duit tak ada - Output Negatif jugak, marah, geram, berantakan dll…
Duit banyak - Output Negatif jugak pi belanja ke tempat yang makruh dan haram…

Sedangkan Nabi SAW ajar begini…
Duit tak ada - Tenang, tenang jer terus usaha, ikhtiar, doa dan tawakkal…
Duit banyak - Belanjakan ke tempat yang hak.

Input Negatif - Output positif, Masih buat manfaat dan kebaikan.
Input Positif - Output positif juga. Lagilah buat manfaat dan kebaikan…

Bukan pi viralkan bebenda yang negatif dan membawa kerunsingan kepada ramai… 

Lagipun petanda orang beriman ialah bila suka tak terlalu suka dan bila duka tak terlalu duka… Lek lek jer…

Ekonomi kita naik dan turun

Kitapun baca mengenai sirah Nabi Yusuf AS pasal 7 tahun senang dan 7 tahun susah tu. Ini bermakna musim hujan lebat kita simpan tempayan-tempayan air agar musim kemarau kita boleh pakai air dalam tempayan tu sikit-sikit sampai musim hujan datang balik… 

Inilah cara yang terbaik untuk survive economically dalam kehidupan kita yang pendek ini. Video penerangan FY sertakan… hehe…

Takper kalau belum sempat, bertabahlah dan berusahalah untuk bertahan beberapa bulan lagi.. InshaAllah kita akan dapat keluar dari keadaan yang mencengkam
ini tak lama lagi… Selepas itu kita boleh mula simpan air dalam
tempayan bila musim hujan lebat nanti…

Lagipun Allah tak duga kita dengan beban yang tak mampu kita pikul. Jadi lek lek jer… Tabahkan hati perteguhkan iman… InshaAllah.

Ekonomi negara naik dan turun

Ekonomi negara sama ceritanya macam ekonomi kita jugak. Apapun jangan risaulah ia takkan bawa kepada kemusnahan… Semua ahli perniagaan dalam negara ini kecil dan besar takkan nak perniagaannya bankrap. Bila keadaan pulih nanti mereka pasti akan bangkit kembali meneruskan perjuangan meningkatkan ekonomi. Masa tu carta akan kembali bullish.

Politik negara naik dan turun

Mana-mana negarapun sama, bila diterajui pemimpin yang baik maka negara itu akan berkembang pesat dan maju.  

Bua diuji dengan pemimpin yang masuk air maka negara dan rakyatnya tertekan… 

Pemimpin silih berganti… Kita doakan kita akan dapat pemimpin yang baik satu hari nanti, pemimpin yang dapat menerajui negara ini keluar dari kemelut yang dihadapi dewasa ini…

Sebagai analogi Tan Sri P Ramlee yang pergi sehingga kini belum dapat diganti. Mungkin segenerasi lagi barulah akan datang penggantinya… 

Politically Malaysia la ni cartanya bearish… Bertabahlah… InshaAllah satu hari nanti akan datang pemimpin yang mantap, berjiwa rakyat, berminda akhirat yang bakal bawak kita ke mercu kejayaan…

Kita sama-sama doakan…

Di sini FY nak mengajak semua ahli grp FY ini untuk sentiasa bersifat positif walaupun dikelilingi dengan sentimen negatif di sekeliling kita. Reda dengan semua susunan dan ketentuan Allah terhadap kita… Kalahkan emosi yang menekan gantikan dengan emosi yang positif… Bawa manfaat, bawa manfaat, bawa manfaat biarpun kita sedang jatuh ke dalam gaung yang dalam… 

InshaAllah kebaikan akan bawa kebaikan yang lebih banyak lagi…

FY Al Haj
Minda Akhirat
Hidup kena cool
Hati kena mulia…


SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/
ATAU HUBUNGI 0166667430
KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA.

Faizal Yusup @ FY Al Haj

www.faizalyusup.net

BBA Finance University Of Nebraska Lincoln
0166667430
DIIA UITM Shah Alam
Top Performing Remisier
Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia
Kenanga Investment Bank Berhad

Speaker Bertauliah InvestSmart

Pemenang 3 Anugerah Bursa Malaysia 2019

Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia

Penulis 11 buah buku

Blog saham FY telah melebihi 3.5 juta pengunjung

Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis?
Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia.

FY Team

Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements.
Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927

Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda?

Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155

Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos?

Ingin buka platform online untuk trading Saham?

Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net
Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA.

Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Beli Ebook Rahsia IPO RM60 dan Rahsia IPO di MITI RM50 WhatsApp Puan Azila 0166641755.

Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma? http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari!
Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?

Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya.


Jangan risau anda berada di tempat yang betul!

Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini...

Terima kasih.

FY Al Haj

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.