09 Jun 2023

MENJUAL SAHAM IPO PADA HARI PERTAMA PENYENARAIAN?

IKTIBAR DARI IPO


Dalam seminar saham FZTH yang FY jalankan FY selalu menerangkan agar para pelabur menjual pada hari pertama penyenaraian sekiranya IPO tersebut naik jauh melebihi Fair Valuenya. Sebabnya ialah katalah pada PE purata industri ialah 15 maka saham itu sepatutnya berharga 30 sen namun dibuka pada harga 60 sen atau pada PE 30. Ini pastinya jauh lebih tinggi dan hanya boleh dicapai mungkin 5 tahun ke depan. 


Kalau saham industri berada pada PE 15 tapi harga tawaran IPO pula berada pada PE 30 maka pastinya ia overvalue dan mungkin akan jatuh tatkala penyenaraiannya.


Sebab seterusnya ialah kerana kebanyakan saham-saham IPO yang baru masuk dalam pasaran merupakan saham-saham infant atau saham bayi yang masih baru kalau dibandingkan dengan saham-saham yang telah lama tersenarai dalam industri yang sama. 


Jadi kalau nak simpan jangkamasa panjangpun banyak lagi saham yang dah dewasa yang ada dalam industri yang sama. Syt yang punya track record dan prestasi yang telah terbukti. Atau syt tersebut merupakan syt monopoli, syt yang tiada pesaing, syt dalam industri baru yang belum pernah ada mana-mana syt sepertinya yang tersenarai.


Masalahnya ialah apabila kita salah membeli satu-satu IPO, ia menyebabkan modal kita terbenam untuk satu jangka masa yang lama sekiranya ia dibuka rendah. Ini menyebabkan kita tidak dapat untuk memohon saham-saham IPO yang berpotensi seterusnya.


Contoh terkini ialah bilamana kita tersangkut dengan saham Radium modal kita terperam maka kita terlepas peluang untuk memohon saham Edelteq yang menguntungkan pelaburnya. Lainlah kalau duit kita banyak dan boleh pohon kesemua saham IPO yang ditawarkan…


Sekiranya anda nak belajar mengenai semua ini jemputlah hadiri seminar FZTH yang FY jalankan dari masa ke semasa…


SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 6 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 12 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya atau layari terus ke www.seminarsaham.my. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari!

Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.