01 Jun 2023

SAHAM IPO RADIUM DIBUKA RENDAH

IPO RADIUM DIBUKA RENDAH!

Oleh FY Al Haj

Remisier Kenanga


Saham IPO Radium Development Berhad disenaraikan di Papn Utama Bursa Malaysia pada hari ini dibuka rendah lantas merugikan pelabur sekiranya saham ini dijual tadi.


Saham IPO ini ditawarkan pada harga RM0.50 dan dibuka pada harga RM0.35 dengan penurunan sebanyak RM0.15 atau 30%! Ia kemudiannya ditutup pada harga RM0.385.

(sila rujuk lampiran).


Tahun ini IPO Radium merupakan saham IPO kedua yang dibuka rendah selepas saham IPO DXN dimana ada pelabur yang rugi pada hari pertama penyenaraiannya. Begitupun kebanyakan saham IPO yang lain yang disenaraikan setakat ini menguntungkan pelaburnya. Dalam ertikata lain secara puratanya ia masih menguntungkan.


Di sini jelas menunjukkan kalau kita tersalah pilih maka ia boleh merugikan.

Selain keadaan pasaran yang lemah, jumlah saham yang terlalu banyak, nilai IPO yang overvalue, permintaan pelabur Institusi dan retail yang rendah membawa kepada kejatuhan saham-saham IPO ini.


Kita nantikan banyak lagi saham-saham IPO lain yang bakal disenaraikan dalam tahun 2023 ini.


Saham IPO lain yang bakal tersenarai ialah ;


Synergy: 1 Jun 2023 

Edelteq : 7 Jun 2023


IPO lain yang bakal mendatang antaranya ialah ;


KGW Group

MST Golf

MYMBN

Daythree Digital

Skyworld


Jemputlah datang ke Seminar Saham From Zero To Hero bersama FY untuk belajar rahsia pelaburan saham IPO dan sebagainya. Seminar yang diiktiraf oleh Bursa Malaysia untuk belajar semua ini.


Seminar yang serba lengkap dan tiada UPSELL kerana anda hanya perlu hadir untuk 2 hari sahaja untuk anda belajar dan faham mengenai pasaran di Bursa Malaysia. 

Seminar saham ini terhad untuk 25 orang sahaja satu sesi. Bagi yang berminat dan ada pertanyaan mengenai seminar FZTH boleh hubungi Hajah Azila di talian 016-6641755 atau daftar terus di sini 👇


https://seminarsaham.my/

https://seminarsaham.my/

https://seminarsaham.my/


-FIRST COME FIRST SERVE BASIS-


Jomm.... 

SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 6 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 12 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya atau layari terus ke www.seminarsaham.my. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari!

Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.