20 Mei 2011

Pulangan Ke Atas Pelaburan


Instrumen
Pulangan
Pulangan Tahunan
Simpanan di Bank

3 %
Amanah Saham

10 %
Pelaburan Saham
45 % dalam 3 tahun
15 %
Pelaburan Saham
10 % dalam sebulan
10 % x 12 = 120%

Kalau kita lihat dalam carta pulangan ke atas pelaburan di atas, kita dapat lihat yang pulangan dengan simpanan di bank hanyalah sekitar 3 peratus setahun. Ini bermakna kita akan mendapat RM30.00 bagi setiap RM1000.00 yang kita laburkan sedangkan kalau kita melaburkan duit yang sama dalam amanah saham maka pulangan tahunannya akan menjadi 100.00 dengan dividen sebanyak 10%.

Namun demikian pelaburan saham jangka masa panjang contohnya dalam jangkamasa 3 tahun kita mendapat pulangan sebanyak 45% disebabkan kenaikan harga saham dicampur dengan dividen dan sebagainya maka pulangan tersebut akan menjadi 15% setahun.

Sekiranya pelaburan itu pula dibuat dalam jangkamasa yang pendek dan sekiranya harga saham itu naik dan membawa pulangan sebanyak 10 % dalam masa sebulan sebenarnya ini bermakna yang duit anda telah bekerja dengan begitu keras sekali sehingga 120% dalam masa setahun sebenarnya. Ini adalah satu pulangan yang sangat tinggi.

Seperkara lagi,

  • ·         RM100,000.00 yang dilaburkan dengan pulangan sebanyak 3% akan mengambil masa lebih 50 tahun sebelum wang pelaburan itu melebihi 1 juta ringgit.
  • ·         RM100,000.00 yang dilaburkan dengan pulangan sebanyak 10% akan mengambil masa 25 tahun sebelum wang pelaburan itu melebihi 1 juta ringgit.
  • ·         RM100,000.00 yang dilaburkan dengan pulangan sebanyak 15% akan mengambil masa 17 tahun sebelum wang pelaburan itu melebihi 1 juta ringgit.
  • ·         RM100,000.00 yang dilaburkan dengan pulangan sebanyak 20% akan mengambil masa 13 tahun sebelum wang pelaburan itu melebihi 1 juta ringgit.


Inilah kesan efek kompaun atau compunding effect dalam pelaburan saham. Pada saya kenaikan harga saham sebanyak 20% dalam setiap pelaburan sudah cukup memadai dan kalau kita boleh dapat lebih tinggi dari itu ia sudah dikira bonus kerana ia menunjukkan yang wang kita bekerja lebih kuat kalau dibandingkan sekiranya ia diletakkan di tempat-tempat yang lain.

Inilah sebenarnya kelebihan pelaburan saham secara terus di Bursa. Namun demikian sepertimana yang sering saya katakan ia memerlukan ilmu. Risiko pelaburan akan menurun dan pada masa yang sama pulangan kewangan akan meningkat dengan ilmu yang kita ada dalam aspek ini. Oleh itu pelajarilah sebanyak mana ilmu pelaburan sebelum menceburi bidang ini.

Sekian dulu buat kali ini.

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.