16 September 2011

Soal Jawab Mengenai IPO MITI


1.       Bagaimana nak memohon IPO dari MITI?
Bagi Alamat emel kepada FY, FY akan hantar dokumen yang diperlukan. Lengkapkan dan hantar borang permohonan beserta dokumen sokongan yang diperlukan.

2.       Untuk permohonan individu, borang individu tidak mempunyai ruang untuk memilih IPO, jadi macam mana Miti nak tahu IPO yang kita ingin melabur?
Kita perlu hantarkan cover letter yang mengatakan berapa banyak yang ingin dipohon dan saham mana yang dipohon.

3.       Adakah borang permohonan yang di download diakui terima oleh MITI?
Borang permohonan yang di download mahupun di photocopy juga diakui dan boleh diterima.

4.       Di peringkat mana yang akan diberitahu berjaya atau tidak oleh MITI?
Dalam masa 2 atau 3 minggu selepas mereka akan proses dan akan memberitahu melalui email, fax dan kepada pihak PRIBUMI akan permohonan yang berjaya.

5.       Kalau dah buat permohonan individu MITI, masihkah boleh buat permohonan melalui form biasa / IPO Public?
Boleh. Itu tak menjadi masalah.

6.       Bagaimanakah MITI membuat pengagihan saham, adakah melalui balloting?
Tidak. Ia berdasarkan kedudukan kewangan dan beberapa kriteria lain yang mereka tetapkan. Selalunya andaikata pemohon punya kedudukan kewangan yang kukuh kebarangkalian untuk berjaya amat tinggi.

7.       Adakah permohonan melalui MITI ni sama macam mohon melalui bank lain seperti Maybank, Ambank etc?
Tidak. Itu untuk IPO Public. Kita perlu hantar surat permohonan untuk dipertimbangkan oleh pihak MITI.

8.       Untuk bukti penyata, dapatkah saya guna statement ASB wife saya?
Kalau guna penyata Isteri, kenalah apply pakai nama dia.

9.       Perlukah saya register dengan MITI untuk apply IPO nie?
Tak perlu.

10.   Bagaimana prospek saham ni sewaktu hari pertama penyenaraian, adakah sama seperti Armada dan MSM?
Menurut OSK harga sasarannya ialah 3.58 dan FY ada juga dengar Maybank menyasarkan RM3.20. Apapun FY yakin ada premium walaupun dalam pasaran yang lembab dewasa ini memandangkan Gas Malaysia adalah satu syarikat yang kukuh.

11.   Saya ada CDS account dari CIMB, boleh ke apply menggunakan CDS ni dan monitor online?
Boleh. Tapi kalau boleh bukalah akaun dengan FY di Kenanga. Kenanga pun ada online facilities. Lagipun FY boleh ajarkan kaedah bagaimana mendapat keuntungan melabur di pasaran terbuka nanti.

12.   Bagaimana dengan loan?
Sebenarnya pihak MITI tidak menggalakkanya kerana ia akan menggagalkan motif meningkatkan ekuiti Bumiputera namun ia boleh dilakukan selepas surat tawaran diterima. Pihak PRIBUMI juga boleh membantu dalam hal ini. Loan selalunya antara 70 hingga 85%.

13.   Bagaimanakah PRIBUMI membantu?
PRIBUMI akan membantu dari proses mula dokumentasi hingga akhir iaitu sampai ke tahap pembayaran saham tersebut kepada pihak Bank Penasihat mahupun penjualannya nanti.

14.   Macam dalam blog saudara, kalau saya pakai PRIBUMI punya broker. Adakah saya dapat buat transaksi/monitor online?
PRIBUMI adalah satu persatuan tuan. FY attached dengan Kenanga Investment Bank Berhad. Kenanga ada online facilities.

15.   Betul ke caj yang dikenakan PRIBUMI hanya 1 sen seunit? Saya dengar ada yang mengenakan 3 sen, 6 sen malah 10 sen seunit. Ada caj lain selain dari itu dan bilakah saya perlu membayarnya?
Itu betul. 1 sen seunit bersih tertakluk kepada minima RM100.00. Pembayaran perlu dibuat semasa surat tawaran MITI diterima pihak tuan.

Sekian dulu.

www.faizalyusup.com

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.