04 November 2022

STRATEGI BOTTOM FISHING

 STRATEGI BOTTOM FISHING?


Setelah kenaikan pada tahun 2021 pasaran saham Bursa Malaysia turun dan turun sehingga ke paras terendah 1380 mata sebelum pembubaran parlimen. Setelah pembubaran itu ia naik kembali ke 1450 mata.


Inflasi di Malaysia nampaknya terkawal. Kenaikan interest rates juga nampaknya dah priced in dalam pasaran dewasa ini. Kenaikan USD juga sebenarnya membawa kebaikan kepada exporter dan Malaysia untung dari sentimen ini kerana kita lebih banyak export dari import. Hutang kerajaan dalam USD juga rendah. 


Dalam hal ini kebanyakan saham-saham di Bursa sudah undervalue dan murah. Penularan Covid juga pasti akan menguntungkan syt-syt Healthcare di Bursa.


Yang tinggal adalah senario politik yang InshaAllah akan selesai tak lama lagi. Sesiapapun yang bakal memerintah tetap akan mengamalkan dasar liberal yang mementingkan ekonomi dan kewangan.


Oleh itu FY percaya pasaran akan kembali naik nanti. Jadi bottom fishing atau mencari saham-saham yang baik dalam pasaran yang rendah ini adalah strategi yang baik. Strategi kedua ialah menukarkan saham-saham yang terbenam dengan saham-saham yang baik, saham-saham IPO yang berpotensi tapi masih belum naik adalah antara saham-saham yang baik untuk kita ambil perhatian. Saham yang tak bagus yang lebih kurang sama harganya kita tukar dengan saham-saham baru yang berpotensi ini. InshaAllah ia bakal menguntungkan anda nanti.


Dari segi sektoral yang mendapat minat pelabur didahului oleh sektor;


1. Healthcare/Glove:


Sentimen peningkatan kes Covid - 19. Kebanyakan  saham rebound dari Low downtrend. -Supermx/Carepls.


2. Energy:

Harga minyak mentah dunia stabil pada harga USD90 dan minggu ni berganjak keatas sekitar USD95 per barrel dan berpotensi untuk mendaki ke USD100. -Dialog/Hibiscs


3. Saham Breakout 52 weeks high (High in 1 year).

Kebanyakan saham kategori ini memang telah uptrend dari beberapa minggu atau hari atau baru memulakan uptrend. - Dayang/Syscorp/SDS


4. Saham Perbankan dan Saham Export yang mendapat faedah dari kenaikan kadar faedah bank pusat dan juga kekuatan US Dollar. - Bank Islam/CIMB/Ecomate/Cscenic.


5. Saham berkaitan parti politik. Sentimen PRU 15. - Myeg/Dsonic/Opcom/Iris/ASB.


Kita sebagai pelabur boleh rebut peluang ini untuk melabur pada sykt beprestasi tinggi pada kadar harga yang lebih murah pada waktu ini.


All the best!


FY Al Haj

Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia.

Remisier Kenanga.


SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA http://groupsahamFY.wasap.my/

ATAU GROUP TELEGRAM FY https://t.me/FaizalYusup

atau
HUBUNGI FY TERUS DI TALIAN 0166667430 KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA. Faizal Yusup @ FY Al Haj www.faizalyusup.net 0166667430 DIIA UITM Shah Alam BBA Finance University Of Nebraska Lincoln Top Performing Remisier Kenanga Investment Bank Berhad Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia Speaker Bertauliah InvestSmart Suruhanjaya Sekuriti Seminar Saham From Zero To Hero (FZTH) diiktiraf Bursa Malaysia Pemenang 5 Anugerah Bursa Malaysia Blog saham FY telah melebihi 4 juta pengunjung Penulis 11 buah buku Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia. *FY Team*
Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis? Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements. Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda? Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 Ingin buka platform online untuk trading Saham? Hubungi Ramzie | 0173730513 atau Jehanshah | 0126673927 Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA. Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net Download Ebook Investlah percuma di www.faizalyusup.my Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?
Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya. Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma?
http://groupsahamFY.wasap.my/ atau wasap nama penuh anda ke no talian 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari! Jangan risau anda berada di tempat yang betul! Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Terima kasih. FY Al Haj

Berikut adalah blog-blog dan link manfaat FY yang lain;

Untuk mendapatkan input pelaburan saham layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 1 secara percuma layari -

Novel paling best pernah anda baca Trilogi Man Rempit 2 secara percuma layari - 

Kisah anak Pak Gad bernama FY layari -

Ingin dapatkan pengisian motivasi bersama FY? Layari -

Ingin baiki diri ke arah Minda Akhirat? Layari -

Ikuti FY di Youtube 

Ikuti FY di Facebook

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.