04 Oktober 2018

APA MAKNA PE RATIO?

ANALISIS FINANCIAL
PE RATIO
Price over earnings ratio adalah satu elemen penting dalam Analisa Kewangan mahupun Analisa Qualitatif.

Harga Saham dibahagikan dengan Earnings Per Share @ EPS akan mendapatkan ratio ini.

Dalam bahasa mudahnya PE 10 membawa makna ia akan mengambil masa sepuluh tahun untuk anda mendapatkan duit anda kembali andai anda melabur dalam syarikat tersebut.

RM1.00/PE5 = 20% return atau 5 tahun dapat duit balik.
RM1.00/PE10 = 10% return atau 10 tahun dapat duit balik.
RM1.00/PE20 = 5% return atau 20 tahun dapat duit balik.
RM1.00/PE30 = 3.33% return atau 30 tahun dapat duit balik.
RM1.00/PE100 = 1% return atau 5 tahun dapat duit balik. Dah mati pun tak dapat duit balik... Hawhawhaw...

Kalau PEnya 0, maknanya syarikat tu rugi. Kata melabur, yang pi melabur kat syarikat rugi buat apa na?

Namun demikian walaupun syarikat harga RM1 di pasaran boleh buat keuntungan tahunan 20% dengan PE 5 tapi kalau ia tak bagi dividen maknanya syt itu syt growth kerana ia memerlukan keuntungan tersebut untuk mengembangkan sytnya. Oleh itu syt yang bagi dividen adalah syt income atau syt pendapatan.

PE 30 bakal membawa pulangan 3.3% maknanya oklah sebab kadat Inflasi negara tahun ini ialah 3.2%. 3.3% ini pula tak campur pula dengan kenaikan harga saham. Datang PC atau seminar FZTh FY untuk belajar lebih mendalam!

Kepada semua ahli FY Investors Group sekiranya anda ingin membalas jasa baik pihak kami atas usaha membuka support group ini FY harap like dan sharelah apa apa post FY yang anda rasakan bermanfaat di FB tu. Okay? Semoga lebih ramai lagi yang akan celik saham di masa masa mendatang! Thanksssss!!!

Download ebook percuma Investlah setebal 134 ms di www.faizalyusup.my sebagai permulaan pencarian ilmu saham anda.

FY Al Haj

SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA HUBUNGI 0166667430

Hubungi FY di Wasap!


KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA.

Faizal Yusup @ FY Al Haj
0166667430
DIIA UITM Shah Alam
BBA Finance University Of Nebraska Lincoln
Top Performing Remisier 
Kenanga Investment Bank Berhad
Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia
Speaker Bertauliah InvestSmart
Suruhanjaya Sekuriti
Seminar Saham FZTH kami diiktiraf Bursa Malaysia
Blog saham FY telah melebihi 3.5 juta pengunjung
Penulis 11 buah buku
Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia.

TEAM FY

Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis?

Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements.

Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda?
Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 

Ingin buka platform online untuk trading Saham?
Hubungi Ramzie | 0173730513 

Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? 

Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA.

Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net

Download Ebook Investlah percuma di

Beli Ebook Rahsia IPO RM60 dan Rahsia IPO di MITI RM50
WhatsApp Puan Azila 0166641755.

Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?

Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya.

Kelas Live Trading Personal Coaching bersama FY di The Curve, Mutiara Damansara diadakan setiap minggu hari bekerja untuk menjadikan anda trader yang bijak dan pelabur yang berhemah.

Kelas Live Trading Crash Course Technical Analysis untuk menjadikan anda penembak tepat trading di Bursa Malaysia.

Hubungi Ramzie 0173730513 untuk menempah tempat anda. Ia diadakan pada hari bekerja setiap minggu.

Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma? WhatsApp kan nama penuh anda kepada 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari!

Jangan risau anda berada di tempat yang betul!

Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Thanksss!

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Komen

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.