11 Oktober 2018

BURSA MALAYSIA JATUHHHH!

BURSA MALAYSIA JATUHHHH!

Catatan FY hari ini ialah mengenai The bigger picture dalam pelaburan saham.

Dulu tahun 80an Dow Jones berada pada tahap 1000 mata tapi menjelang 40 tahun kemudian ia berada pada tahap 26000 mata! Iaitu kenaikan sebanyak 26 kali ganda!

Kalau Malaysia disamakan keadaan itu dengan kenaikan 26 kali ganda maka ia akan menjadi 44200 mata dalam jangkamasa 40 tahun! Gilerlah!!!

Tapi tak logiklah kan. Kenapa? Sebab syt Malaysia bukan syt global macam Coca Cola atau McDonalds ye tak. Populasi Malaysia pun jauh lebih kecil dari USA.

Jom kita pandang dari sudut yang lebih logik. Kenaikan lebih kurang 5% GDP akan mengambil masa 20 tahun untuk ia mengandakan ekonominya. Ini bermakna mengikut kiraan mudah secara langsung maka dalam 20 tahun Indeks Komposit Bursa Malaysia akan berada pada tahap 3400 dan dalam masa 40 tahun ke tahap 5100 mata! Tak okay ker! Tak kesahlah kalau 40 rahun ia pergi sekadar 3000 mata pun kira okay jugak!

Masalahnya kita suka memandang jangkamasa pendek dan akhirnya membawa kegelisahan sedangkan bila kita melihat kepada horizon yang lebih besar ia jauh berbeza.

Cuba lihat kenaikan harga rumah teres sebagai contoh. Dulu tahun 80 an ia berada pada harga 15000 namun sekarang ia berharga 500000!! Dengan kenaikan lebih 30 kali ganda! Mereka yang melabur dalam hartanah pasti untung! Siapa di sini yang beli rumah 10 tahun dahulu yang tak naik harga rumahnya? Mana ada!

Sama je dalam pelaburan saham FY yakin ia akan naik tinggi satu hari nanti dan mereka yang sudah ada ilmu pelaburan saham yang betul pasti akan untung!!!

Jom belajar melabur saham sebagai alternatif pelaburan anda. Bila ia naik kelak kita yang untunggg!!!

Lupakan kejatuhan yang bersifat sementara itu dan pandang lebih jauh ia pasti akan membawa erti.

FY Al Haj

SERTAI GROUP WHATSAPP SAHAM FY SECARA PERCUMA HUBUNGI 0166667430

Hubungi FY di Wasap!


KHIDMAT NASIHAT SAHAM TERKINI PERCUMA SEPANJANG MASA.

Faizal Yusup @ FY Al Haj
0166667430
DIIA UITM Shah Alam
BBA Finance University Of Nebraska Lincoln
Top Performing Remisier 
Kenanga Investment Bank Berhad
Mantan Naib Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia
Speaker Bertauliah InvestSmart
Suruhanjaya Sekuriti
Seminar Saham FZTH kami diiktiraf Bursa Malaysia
Blog saham FY telah melebihi 3.5 juta pengunjung
Penulis 11 buah buku
Lebih 20 tahun pengalaman dalam pelaburan saham di Bursa Malaysia.

TEAM FY

Ingin tahu lebih lanjut tentang trading secara online dan mendapatkan tip saham berdasarkan Technical Analysis?

Hubungi Zuhri Zain MSTA | 0126290407 - TA Expert, Handles Private Placements.

Ingin subscribe screener Algoritm AQ VAR bagi memudahcara pelaburan saham anda?
Hubungi Firdaus Majid MSTA, CMT |0134229155 

Ingin buka platform online untuk trading Saham?
Hubungi Ramzie | 0173730513 

Ingin buka akaun CDS dan Trading secara pos? 

Hubungi Cik Anna l 011 2139 5718 dengan memberikan nama serta alamat penuh atau datang sendiri ke pejabat kami di Kenanga Investment Bank Berhad, 240, Tingkat 2, Mutiara Damansara, The Curve, Petaling Jaya. Berdekatan IKEA.

Baca blog dengan input saham percuma di www.faizalyusup.net

Download Ebook Investlah percuma di

Beli Ebook Rahsia IPO RM60 dan Rahsia IPO di MITI RM50
WhatsApp Puan Azila 0166641755.

Ingin menghadiri Seminar Saham lengkap From Zero To Hero 2 hari bagi pelabur Newbie bersama FY?

Hubungi Hajah Azila 0166641755 untuk mengetahui tarikh seminar seterusnya.

Kelas Live Trading Personal Coaching bersama FY di The Curve, Mutiara Damansara diadakan setiap minggu hari bekerja untuk menjadikan anda trader yang bijak dan pelabur yang berhemah.

Kelas Live Trading Crash Course Technical Analysis untuk menjadikan anda penembak tepat trading di Bursa Malaysia.

Hubungi Ramzie 0173730513 untuk menempah tempat anda. Ia diadakan pada hari bekerja setiap minggu.

Ingin masuk group pelaburan saham FY di WhatsApp secara percuma? WhatsApp kan nama penuh anda kepada 0166667430. Pelbagai tip dan pengisian saham disampai di sana setiap hari!

Jangan risau anda berada di tempat yang betul!


Harap like, share dan subscribe andai anda mendapat manfaat dari perkongsian FY ini... Thanksss!


' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Komen

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.