22 Ogos 2011

LAGI SOAL JAWAB PELABURAN SAHAM



Forum Pelaburan: Tanyalah FY..

Berikut persoalan saya, mohon pencerahan dari Tuan FY:

1. Bagaimana nak tukar Remisier dalam Brokerage Firm yg sama?
2. Bagaimana nak buat FA utk IPO bwh MITI?
3. Tolong komen sikit kejatuhan OldTown & UOADev. Ada permainan sindiket ke?
4. Kalau hold saham property macam Tambun & UOADev ok tak? 


Jawapan FY,

1.   Kita kena tulis satu surat iringan (cover letter) dengan mengatakan hasrat kita untuk tukar remisier tu. Sesetangah broker surat ini ada disediakan. Pelabur hanya perlu tandatangan.
Kemudian kena isi borang untuk membuka Akaun Trading yang baru.
Satu salinan kad pengenalan diperlukan.
2.   Susah sikit tu sebab prospektus hanya akan keluar bila permohonan peruntukan kepada pelabur awam dikeluarkan. Dalam hal ini kenalah percaya kepada bank penasihat.
3.   Oldtown saham kopitiam mungkin sebab dah banyak persaingan dalam aspek kopitiam ni kot atau mungkin juga sebab dia tak mengatakan samaada ia syariah atau tidak.
UOADEV merupakan saham property dan dalam keadaan sekarang banyak syt property yang diurusniagakan di bawah NTA sebab harga tanah dah mahal. Banyak juga broker yang bagi underweight atau Neutral dalam industry ini. Apapun FY yakin dua-dua saham ni bagus dan akan naik nanti. Bak kata pepatah Inggeris “every dogs has its day.”
4.   Pada FY dua-dua Tambun dan UOADEV ni okay to hold. Dua-dua kaunter property yang ada fundamental. Cumanya depa dah takut property bubble la ni jadi kebanyakan Research House samaada bagi Neutral atau Underweight bagi sektor Properties ni. 

Sekian dulu.

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.