21 September 2010

Kenapa Saya Diuji?Kenapa saya diuji?

"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya dia mengetahui orang-orang yang dusta."

(Surah Al-Ankabut, ayat 2-3)

Kenapa saya tak dapat apa yang saya idam-idamkan?

“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."

(Surah Al-Baqarah, ayat 216)

Kenapa ujian sebegini berat?

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

(Surah Al-Baqarah - ayat 286)

Saya kecewa...

"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman."

(Surah Al-Imran, ayat 139)

Bagaimana harus saya menghadapinya?

"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

(Surah Al-Imran, Ayat 200)

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk"

(Surah Al-Baqarah, Ayat 45)

Apa yang saya dapat daripada semua ini?

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka...”  

(Surah At-Taubah, Ayat 111)

Kepada siapa saya berharap?

"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada tuhan selain darinya. Hanya kepadanya saya bertawakkal."

(Surah At-Taubah Ayat 129)

Dah tak dapat bertahan lagi!!!"

“Dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir."

(Surah Yusuf ayat 12)

“Tidak ada sesiapa pun yang boleh memberi syafaat (pertolongan) melainkan dengan izin Allah s.w.t. Sesiapa yang berpegang Al-Quran dan sunnah tidak akan sesat selama – lamanya... Daripada Allah kita datang dan kepada Allah kita kembali...”

Barakallahufikum...

' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.