12 Februari 2014

PANDUAN MEMILIH KHIDMAT REMISIER VS ONLINE TRADING


Assalamualaikum.

Kali ini FY mengambil keputusan untuk menulis artikel yang mengisahkan tentang perbezaan antara menggunakan perkhidmatan Remisier VS Online Trading.

PERBEZAAN BROKERAGE

REMISIER

Bila menggunakan perkhidmatan remisier standard brokerage yang dikenakan ialah pada kadar 0.7% dengan minima RM40.00. Bagi transaksi saham melebihi RM100,000.00 selalunya brokerage yang dikenakan ialah 0.3%.

ONLINE

Brokerage yang dikenakan ialah 0.42% dengan minima RM28.00. Namun demikian ada syarikat yang menurunkan brokerage ini serendah RM10.00 yang mana sebenarnya ia melanggar undang-undang yang ditetapkan pihak Bursa Malaysia namun demikian sebenarnya syarikat tersebut yang waived atau menanggung selebihnya bagi pihak pelanggannya.

Namun demikian dari segi Clearing Fees dan Stamp Duty ia tetap sama. Clearing Fees adalah 0.03% dan Stamp Duty Kerajaan ialah RM1 bagi setiap RM1,000.00 bagi setiap transaksi.

KELEBIHAN DAN KEKURANGAN

REMISIER

Bila menggunakan perkhidmatan Remisier, kita bukan hanya boleh bertanya tentang banyak perkara yang mungkin tidak kita ketahui dalam pasaran, pada masa yang sama kita juga boleh meminta bantuan dengan mereka dalam permohonan IPO, permohonan IPO di MITI, Private Placement, Share Financing, Crossing Deals, Married Deals, Buying In dan pelbagai lagi. Ada sesetengah remisier yang berkelayakan boleh juga memberikan nasihat dan saranan saham-saham yang baik untuk dibuat pelaburan. Namun harus diingat bukan semua remisier boleh berbuat demikian.  

ONLINE

Bila menggunakan perkhidmatan online, kelebihan utamanya ialah kita bakal mendapat kadar brokerage yang rendah bagi setiap transaksi yang kita lakukan. Namun demikian selalunya kita tak tahu dan tak dapat nak bertanya tentang itu ini. sesetengah akaun CDS Online Trading ini pula merupakan akaun CDS Nominee yang tidak boleh digunakan untuk permohonan IPO dan sebagainya. Ia hanya dikhaskan untuk trading sahaja.

Dari pemerhatian FY banyak pelabur baru yang melakukan kesilapan bila menjual dan membeli saham secara online kerana mereka masih baru tak tak punya ilmu mengenainya. Contoh kesilapan yang pernah FY nampak ialah ;
Kesilapan lot pembelian samaada lot kecil 100 unit dengan lot besar 1000 unit.
Kesilapan kaunter pembelian, ingin beli kaunter A terbeli kaunter B.
Kesilapan hendak membeli tetapi terjual dan begitulah sebaliknya.
Kesilapan membeli saham OR dan saham Warrant yang bakal lupus mahupun saham-saham yang bakal dinyahsenaraikan.

Kesilapan-kesilapan ini sebenarnya hanya membawa kepada KERUGIAN.

Nota kecil ;
Oleh sebab tak punya Remisier mahupun Dealer untuk bertanya maka banyak persoalan itu akan sampai kepada FY. Buka akaun Online atau akaun Trading di tempat lain tapi tanya pada FY. Hehe. Saranan FY, buka sahaja akaun saham dengan FY, kalau tanyapun FY boleh jawab dengan senang hati. InsyaAllah.

SARANAN FY

Kepada pelabur baru anda umpama bayi yang baru lahir dan tak tahu apa-apa mengenai dunia. Jadi anda perlukan ibubapa untuk menjaga dan memelihara anda. Jadi di sini, FY tidak menyarankan anda menggunakan perkhidmatan Online melainkan anda bertatih dan meminta bantuan Remisier anda sehinggalah anda punya keyakinan untuk berjalan dan berlari. Dalam ertikata lain anda sesuai menjalankan urusniaga online bila anda telah punya ilmu trading di Bursa Malaysia ini.

Remisier yang hebat adalah remisier yang boleh mengajar dan mendidik anda sehingga ada boleh berdiri di atas kaki sendiri dalam menjalankan urusniaga Trading di Bursa Malaysia. Bagi mereka yang tidak punya masa untuk menjadi seorang trader maka menjadi seorang Investor adalah lebih baik. Minta bantuan Remisier anda untuk membantu dalam pemilihan kaunter yang baik untuk dibuat pelaburan.

Ingatlah kerjaya seorang Remisier ini adalah kerjaya professional jadi caj 0.7% yang dikenakan adalah caj yang patut bagi khidmat nasihat mereka. Pada FY menggunakan perkhidmatan Remisier yang membawa keuntungan adalah lebih baik dari menggunakan perkhidmatan Online yang murah tetapi merugikan.

Kesimpulannya tak kesahlah samaada anda ingin menggunakan perkhidmatan Remisier mahupun Online kerana di penghujung cerita keuntungan yang dijana dari pasaran merupakan perkara utama.

Sekian dulu buat kali ini.

Ikhlas,

FY
016 6667430
Remisier
Kenanga Investment Bank Berhad
Naib Presiden
Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia
Speaker
Smart Invest Roadshow anjuran Securities Commission

PS – Seminar Saham Super Investors yang seterusnya akan diadakan di Perpustakaan Raja Tun Uda, Shah Alam pada hari Sabtu 26 Mac 2016 ini. Keterangan lanjut di www.seminarsaham.com.my

PSS – InsyaAllah FY akan ke menjalankan seminar lengkap basic dan advance di Kota Bahru, Kota Kinabalu, Johor Bahru dan Pulau Pinang dalam tahun 2016 ini supaya pelabur di luar sana tak perlu datang belajar personal coaching bersama FY di Kuala Lumpur.

PERKHIDMATAN KAMI

Buka Akaun CDS, CDS Islamic dan Trading
Sediakan photocopy IC dan Penyata Bank boleh datang ke pejabat atau melalui pos. Berikan nama penuh, alamat dan no hp ke talian 019 3346570 untuk urusan melalui pos.

Khidmat Nasihat Pelaburan Saham
Remisier dan dealer dalam team FY sentiasa berada di pejabat setiap hari bersedia untuk membantu anda baik untuk menjalankan urusniaga pelaburan mahupun bagi tujuan mendapatkan khidmat nasihat pelaburan saham.

Personal Coaching Pelaburan Saham
Personal Coaching live bersama FY, kelas FY dibuka SETIAP HARI waktu bekerja di The Curve, Mutiara Damansara. Dalam seminar ini pemilihan saham kaedah terkini IMANTAP serta TIMING yang betul akan dikongsikan. Inilah satu-satunya kelas personal coaching saham yang dibuka setiap hari waktu bekerja di negara ini.

Selepas kelas ini kami JAMIN anda akan boleh menjalankan urusniaga jual beli saham dengan penuh keyakinan tanpa keraguan lagi. Kalau anda masih buta dan tak yakin melabur walaupun telah membaca 1001 buku saham atau telah menyertai 1001 seminar saham maka datanglah ke kelas personal coaching ini. Percayalah mata ada akan celik dan keyakinan melabur akan menjadi milik anda selepas kelas ini nanti! Itu FY janji!

Anda cuma perlu menghubungi pihak kami bagi menempah slot anda.

Sesi Personal Coaching bersama FY diadakan pada ;


SETIAP HARI WAKTU BEKERJA
Jam 9:30 pagi hingga 5:30 petang

di Pejabat kami ;
Kenanga Investment Bank Berhad
240 Tingkat 2, The Curve
Mutiara Damansara

Untuk Semua Investor dan Trader di Bursa Malaysia Newbie mahupun yang 
berpengalaman.
Lunch disediakan.
Yuran RM900.00 seorang untuk sesi sehari.
Untuk membuat tempahan hubungi : En. Abdullah Ramzi - 017 3730513
Emel : eizmar11@yahoo.com

Jemputlah datang! Ia pasti berbaloi dan bakal menjadikan anda seorang pelaburyang bijak dan berhemah.

Group FY di FB dan WhatsApp

Pelabur yang membuka akaun dengan FY di Kenanga Investment Bank akan dapat menjadi ahli Group FY di WhatsApp dimana forum pelaburan dijalankan setiap hari.

Woksyop Analisa Teknikal
Seminar untuk Trader jangkamasa pendek yang ingin buat duit setiap hari di Bursa Malaysia dengan kaedah Analisa Teknikal. Meramal pergerakan harga saham dengan menganalisa carta pergerakan harga menggunakan indikator-indikator pasaran. Diadakan dari masa ke semasa. Nantikan pengumuman tarikhnya dalam blog ini.


Seminar Saham Super Investors
Seminar basic overview pelaburan saham yang lengkap. Dari pelaburan Primary Market kepada Secondary Market. Dengan pelbagai pencerahan, analisa, startegi, rahsia-rahsia dan banyak lagi bagi membuka horizon memulakan portfolio pelaburan di Bursa Malaysia.

Layari www.seminarsaham.com.my untuk mendapatkan kandungan seminar mahupun keterangan lanjut.Ebook Investlah Percuma
Dapatkan ebook Investlah bernilai RM100.00 setebal 134 ms secara percuma bila anda menghubungi pihak kami.


Ebook – Rahsia Buat Duit dengan IPO Awam
Harga Promosi cuma RM60.00 sahaja.Ebook – Rahsia Buat Duit dengan IPO di MITI
Harga Promosi cuma RM50.00 sahaja.


HUBUNGI TEAM FY ;

Persoalan Mengenai Memulakan Portfolio Saham Dan Membuka Akaun CDS ;
Hubungi : En. Yasin Yunus - 019 3346570
Emel : yasinyunus2714@gmail.com

Persoalan Mengenai Seminar Saham ;
Hubungi : Puan Azila Ismail - 012 2511755
Emel : azilasmile@yahoo.com

Persoalan Mengenai Online Trading Dan Menjadi Seorang Trader ;
Hubungi : Sifu Zuhri Zain MSTA - 012 6290407
Emel : muhammadzuhri@gmail.com

Persoalan Asas Pelaburan Saham Serta Tempahan Personal Coaching ;
Hubungi : En. Abdullah Ramzi - 017 3730513
Emel : eizmar11@yahoo.com

LINK PERKHIDMATAN KAMI ;

Biodata Sifu Faizal Yusup
Apa Itu Saham?
Pelaburan Saham Di Bursa Malaysia
Saya Nak Melabur Saham Tapi…
Pakar Rujuk Pelaburan Saham
Kaedah Momohon Pink Form, IPO Awam, IPO MITI dan Private Placement
Perbezaan IPO Awam Dan IPO MITI
Ebook Panduan Lengkap Memohon IPO di MITI
Cover Letter Permohonan Saham IPO di MITI
Soalan Lazim Mengenai Permohonan IPO di MITI
Apa Itu Akaun CDS
Membuka Akaun CDS
Perkhidmatan Membuka Akaun CDS
Panduan Membuka Akaun Online
Panduan Mencari Mentor Saham
Modal Permulaan Melabur Saham
Pulangan Keuntungan Melabur Saham
Memulakan portfolio pelaburan saham
Onlne VS Khidmat Remisier
Trader VS Investor
Menentukan Status Syariah Saham 
Strategi Pelaburan Saham
Bermain Saham Secara Kontra
Menjana Keuntungan Konsisten Dalam Bursa Malaysia
Panduan Pemilihan Saham 
Panduan Membeli Saham Penny Stocks
Kejatuhan Mendadak Harga Saham
Membaikpulih Portfolio saham
Mencari Ilmu Pelaburan Saham
Woksyop BTX - Online Trader
Personal Coaching
Seminar Saham Super Investor
Testimoni Peserta Seminar Super Investor
Seminar SuperTech Investor
Seminar SuperTrader
  FOLLOW FY di Twitter – twitter.com/afaizalyusup
  ADD FY di Facebook - www.facebook.com/faizalyusupii
  SUBSCRIBE di www.faizalyusup.net bagi mendapatkan artikel-artikel TERKINI mengenai pelaburan saham.  ' style='padding: 0; border: none;'/>

  Tiada ulasan:

  Catat Ulasan

  Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.