29 Ogos 2014

3 TIP RAHSIA MENJANA KEUNTUNGAN MELABUR DI BURSA MALAYSIA

RAHSIA MENJANA KEUNTUNGAN DI BURSA MALAYSIA

Ada 3 langkah utama ;

1.   MENGELAKKAN KERUGIAN

Bagi yang sudah memulakan pelaburan di Bursa Malaysia tetapi mengalami kerugian. Jadi janganlah risau dan putus asa. Cuba analisa kenapa dan bagaimana kerugian itu boleh terjadi. Apakah strategi yang anda gunapakai. Adakah anda hanya mendengar tip remisier, kawan, saudara malah pemandu Dato’. Apakah asas pembelian anda. Berapa besar modal anda dan berapa lamakah jangkamasa pelaburan anda?

Acapkali kerugian terjadi kerana :-

 • Tiada ilmu pelaburan. Beli saham main ikut rasa sahaja.Para pelabur silap memilih saham. Memilih saham cap ayam yang tidak berharga.
 • Memilih saham Warrant yang akan tamat tempoh dll.Membeli saham pada masa yang salah. Membeli pada masa orang lain menjual. Membeli saham yang trend harganya sedang menurun. Membeli ketika Bursa sedang “bearish.”
 • Membeli secara kontra dan tidak punya modal untuk membayar dan menyimpan saham yang dibeli itu dengan harapan boleh mendapatkan keuntungan atas angin misalannya.
 • Dan pelbagai sebab lagi.
Dalam hal ini sekiranya anda dapat mengatasi faktor pertama ini maka InsyaAllah anda boleh bergerak ke hadapan…

2.MEMELIHARA MODAL


Faktor kedua dalam usaha untuk menjana keuntungan dalam pasaran saham ialah untuk memelihara modal. Katalah kita meletakkan modal untuk memulakan kedai runcit tetapi kita tidak menjaga kedai runcit tersebut maka pastinya lambat laun kedai itu akan bungkus dan anda akan kerugian. Begitu juga dalam pasaran saham. Kalau kita membeli saham, maka kita perlulah memerhatikan pergerakan harga saham tersebut. Janganlah membeli saham dan kemudian membiarkannya begitu sahaja lebih-lebih lagi anda seorang Trader saham jangkamasa pendek. Keputusan yang cepat dan pantas untuk mengambil untung dan cut loss adalah penting bagi tujuan pemeliharaan modal.

Bagi Investor pula beberapa strategi seperti strategi “dollar cost averaging” juga strategi “not putting all eggs in one basket” iaitu dengan membeli saham-saham dari industri yang berlainan bagi tujuan “spreading the risk” mahupun strategi-strategi lain yang boleh mengurangkan risiko. Kaedah lain ialah dengan melakukan hedging iaitu dengan melabur dalam intrumen pelaburan yang lain seperti Futures dan Derivatif dengan mengambil strategi pelaburan yang berlawanan.

3.   MENJANA KEUNTUNGAN

Setelah mengambil langkah mengelakkan kerugian dan memelihara modal maka tak ada apa lagi yang perlu anda risaukan. Ini kerana over time (dengan factor masa) modal yang anda laburkan itu akan menjana keuntungan. Mana taknya pelaburan anda akan berkembang kerana anda telah berjaya mengelakkan kerugian dan memelihara modal. Betul tak? Ini kerana pasaran modal akan terus-terus berkembang, syarikat yang tersenarai semakin lama semakin membesar dan ekonomi semakin lama semakin pesat maka pastinya keuntungan bakal menjadi milik anda.

Cuba lihat harga rumah. Dulu rumah teres dua tingkat di tahun 80an ia cuma berharga RM30,000.00, 90an ia menjadi RM60,000.00, 2000an ia menjadi RM200,000.00 sekarang ia telah meningkat hingga ke RM500,000.00 malah lebih lagi. Jadi samalah seperti pasaran saham, andai anda membeli saham yang betul dan bagus pastinya keuntungan bakal menjadi milik anda. Kuasa modal, masa serta pilihan saham yang betul akan memungkinkan semua ini. Sekiranya anda membeli 1000 unit saham Public Bank pada tahun 1967 dan sekiranya anda masih belum menjualnya hingga kini maka anda akan menjadi seorang jutawan.  Selain itu FY sedang menyiapkan buku-buku Ebook Pelaburan Saham untuk kemudahan anda semua tak berapa lama lagi. InsyaAllah.

Sekian dulu buat kali ini.

Ikhlas,

FY
016 6667430
Remisier
Kenanga Investment Bank Berhad
Naib Presiden
Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia
Speaker
Smart Invest Roadshow anjuran Securities Commission

PS – Seminar Saham Super Investors yang seterusnya akan diadakan di Perpustakaan Raja Tun Uda, Shah Alam pada hari Sabtu 26 Mac 2016 ini. Keterangan lanjut di www.seminarsaham.com.my

PSS – InsyaAllah FY akan ke menjalankan seminar lengkap basic dan advance di Kota Bahru, Kota Kinabalu, Johor Bahru dan Pulau Pinang dalam tahun 2016 ini supaya pelabur di luar sana tak perlu datang belajar personal coaching bersama FY di Kuala Lumpur.

PERKHIDMATAN KAMI

Buka Akaun CDS, CDS Islamic dan Trading
Sediakan photocopy IC dan Penyata Bank boleh datang ke pejabat atau melalui pos. Berikan nama penuh, alamat dan no hp ke talian 019 3346570 untuk urusan melalui pos.

Khidmat Nasihat Pelaburan Saham
Remisier dan dealer dalam team FY sentiasa berada di pejabat setiap hari bersedia untuk membantu anda baik untuk menjalankan urusniaga pelaburan mahupun bagi tujuan mendapatkan khidmat nasihat pelaburan saham.

Personal Coaching Pelaburan Saham
Personal Coaching live bersama FY, kelas FY dibuka SETIAP HARI waktu bekerja di The Curve, Mutiara Damansara. Dalam seminar ini pemilihan saham kaedah terkini IMANTAP serta TIMING yang betul akan dikongsikan. Inilah satu-satunya kelas personal coaching saham yang dibuka setiap hari waktu bekerja di negara ini.

Selepas kelas ini kami JAMIN anda akan boleh menjalankan urusniaga jual beli saham dengan penuh keyakinan tanpa keraguan lagi. Kalau anda masih buta dan tak yakin melabur walaupun telah membaca 1001 buku saham atau telah menyertai 1001 seminar saham maka datanglah ke kelas personal coaching ini. Percayalah mata ada akan celik dan keyakinan melabur akan menjadi milik anda selepas kelas ini nanti! Itu FY janji!

Anda cuma perlu menghubungi pihak kami bagi menempah slot anda.

Sesi Personal Coaching bersama FY diadakan pada ;


SETIAP HARI WAKTU BEKERJA
Jam 9:30 pagi hingga 5:30 petang

di Pejabat kami ;
Kenanga Investment Bank Berhad
240 Tingkat 2, The Curve
Mutiara Damansara

Untuk Semua Investor dan Trader di Bursa Malaysia Newbie mahupun yang 
berpengalaman.
Lunch disediakan.
Yuran RM900.00 seorang untuk sesi sehari.
Untuk membuat tempahan hubungi : En. Abdullah Ramzi - 017 3730513
Emel : eizmar11@yahoo.com

Jemputlah datang! Ia pasti berbaloi dan bakal menjadikan anda seorang pelaburyang bijak dan berhemah.


Group FY di FB dan WhatsApp

Pelabur yang membuka akaun dengan FY di Kenanga Investment Bank akan dapat menjadi ahli Group FY di WhatsApp dimana forum pelaburan dijalankan setiap hari.

Woksyop Analisa Teknikal
Seminar untuk Trader jangkamasa pendek yang ingin buat duit setiap hari di Bursa Malaysia dengan kaedah Analisa Teknikal. Meramal pergerakan harga saham dengan menganalisa carta pergerakan harga menggunakan indikator-indikator pasaran. Diadakan dari masa ke semasa. Nantikan pengumuman tarikhnya dalam blog ini.


Seminar Saham Super Investors
Seminar basic overview pelaburan saham yang lengkap. Dari pelaburan Primary Market kepada Secondary Market. Dengan pelbagai pencerahan, analisa, startegi, rahsia-rahsia dan banyak lagi bagi membuka horizon memulakan portfolio pelaburan di Bursa Malaysia.

Layari www.seminarsaham.com.my untuk mendapatkan kandungan seminar mahupun keterangan lanjut.Ebook Investlah Percuma
Dapatkan ebook Investlah bernilai RM100.00 setebal 134 ms secara percuma bila anda menghubungi pihak kami.


Ebook – Rahsia Buat Duit dengan IPO Awam
Harga Promosi cuma RM60.00 sahaja.Ebook – Rahsia Buat Duit dengan IPO di MITI
Harga Promosi cuma RM50.00 sahaja.


HUBUNGI TEAM FY ;

Persoalan Mengenai Memulakan Portfolio Saham Dan Membuka Akaun CDS ;
Hubungi : En. Yasin Yunus - 019 3346570
Emel : yasinyunus2714@gmail.com

Persoalan Mengenai Seminar Saham ;
Hubungi : Puan Azila Ismail - 012 2511755
Emel : azilasmile@yahoo.com

Persoalan Mengenai Online Trading Dan Menjadi Seorang Trader ;
Hubungi : Sifu Zuhri Zain MSTA - 012 6290407
Emel : muhammadzuhri@gmail.com

Persoalan Asas Pelaburan Saham Serta Tempahan Personal Coaching ;
Hubungi : En. Abdullah Ramzi - 017 3730513
Emel : eizmar11@yahoo.com

LINK PERKHIDMATAN KAMI ;

Biodata Sifu Faizal Yusup
Apa Itu Saham?
Pelaburan Saham Di Bursa Malaysia
Saya Nak Melabur Saham Tapi…
Pakar Rujuk Pelaburan Saham
Kaedah Momohon Pink Form, IPO Awam, IPO MITI dan Private Placement
Perbezaan IPO Awam Dan IPO MITI
Ebook Panduan Lengkap Memohon IPO di MITI
Cover Letter Permohonan Saham IPO di MITI
Soalan Lazim Mengenai Permohonan IPO di MITI
Apa Itu Akaun CDS
Membuka Akaun CDS
Perkhidmatan Membuka Akaun CDS
Panduan Membuka Akaun Online
Panduan Mencari Mentor Saham
Modal Permulaan Melabur Saham
Pulangan Keuntungan Melabur Saham
Memulakan portfolio pelaburan saham
Onlne VS Khidmat Remisier
Trader VS Investor
Menentukan Status Syariah Saham 
Strategi Pelaburan Saham
Bermain Saham Secara Kontra
Menjana Keuntungan Konsisten Dalam Bursa Malaysia
Panduan Pemilihan Saham 
Panduan Membeli Saham Penny Stocks
Kejatuhan Mendadak Harga Saham
Membaikpulih Portfolio saham
Mencari Ilmu Pelaburan Saham
Woksyop BTX - Online Trader
Personal Coaching
Seminar Saham Super Investor
Testimoni Peserta Seminar Super Investor
Seminar SuperTech Investor
Seminar SuperTrader
  FOLLOW FY di Twitter – twitter.com/afaizalyusup
  ADD FY di Facebook - www.facebook.com/faizalyusupii
  SUBSCRIBE di www.faizalyusup.net bagi mendapatkan artikel-artikel TERKINI mengenai pelaburan saham.  ' style='padding: 0; border: none;'/>

  Tiada ulasan:

  Catat Ulasan

  Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.