05 Mac 2016

ELAKKAN MEMBELI SAHAM SYARIKAT BUMIPUTERA...

ELAKKAN MEMBELI SAHAM SYARIKAT BUMIPUTERAAssalamualaikum... Salam Sejahtera...

Alamakkkk! FY mencetus kontroversi nampaknya!

Kenapa FY berkata demikian?

Dahulu FY tidak begitu, dahulu FY menyokong pembelian-pembelian saham syarikat Bumiputera dan GLC ini tetapi sejak mengalami banyak kerugian dan penguncupan nilai pasaran melalui pegangannya FY mula rasa tak sedap hati dan cuba mencari jawapan untuk memahaminya.

Beginilah. Kalau kita kaji sejarah kita akan dapati sejak sistem Segrigate and Rule yang diperkenalkan, pihak penjajah telah membawa kepada pembahagian kaum yang ketara. Bangsa Cina di bandar menjalankan aktiviti perniagaan, kaum India di ladang-ladang dan bangsa Melayu di kampung-kampung.

Pada masa Bangsa Cina telah membuka perniagaan demi perniagaan, bank demi bank, kilang demi kilang, orang kita masih di kampung tak berbuat apa-apa. Perniagaan mereka semakin maju dan besar dan setelah sekian lama Merdeka barulah orang kita membuka Banknya yang pertama Bank Bumiputera Malaysia Berhad. Itupun anda tahu apa kesudahan bank tersebut.

Tatkala perniagaan mereka semakin membesar dan tersenarai di Bursa Malaysia mahupun Bursa-Bursa di seluruh dunia syarikat dan kilang kita kita baru nak bertapak. Pada masa ini lebih kurang 75 peratus syarikat tersenarai adalah milik bukan bumputera, pada masa ini 84 peratus hartanah di Kuala Lumpur adalah hakmilik bukan Bumiputera. Kedai-kedai mereka berada di ruang-ruang utama dalam pasaraya besar sedangkan gerai-gerai kita letaknya di uptown dan downtown yang dibuka di malam hari. Itupun selalu kena raid dek majlis perbandaran yang juga orang kita. Dahulu mereka juga begitu. Menjalankan perniagaan tanpa lesen di belakang rumah mahupun dalam kilang-kilang berdindingkan zink buruk tapi pada masa itu majlis perbandaran pun belum wujud lagi agaknya.

Bagaimanakah kita nak belajar berniaga apatah lagi membesarkan perniagaan kalau kita dihalang dengan pelbagai birokrasi dan halangan? Baru kita nak belajar meniaga online dah diganggu dengan lesen dan pelbagai hal lagi. Kasihan orang kita.

Tatkala bapa mereka menjalankan perniagaan dan kemudian disambung oleh anaknya yang membesarkan lagi perniagaan, orang kita pula bapanya bekerja makan gaji dan seterusnya anaknya juga makan gaji juga sudahnya.

Dewasa ini tatkala mereka menyenaraikan syarikat, kemudian memelihara dan meningkatkan nilai pegangan saham dengan kenaikan harga dan pelbagai exercise korporat yang lain sedangkan pada fasa ini orang kita hanya setakat pandai membawa syarikat ke peringkat IPO. Selepas disenaraikan di Bursa Malaysia harga saham syarikat-syarikat kita ini merudum dan terus merudum, secara tak langsung menguncupkan ekonomi orang melayu yang membeli saham-saham ini. Adoiyai.

Kemudian, dari segi pengurusan dan pentadbiran juga bermasalah. Kedudukan kewangannya lemah, biarpun perolehan jualannya tinggi tapi margin keuntungan begitu rendah malah ada yang rugi sama sekali. Pengarahnya bukan pemegang saham jadi mereka bertindak sebagai pengurus semata-mata jadi dalam hal ini kemungkinan besar tiada dividen bakal diberi dan banyak hal lagi. Namun bukan semua. Ada satu dua yang boleh dipertimbangkan kerana potensi yang anda pada mereka.

Mungkin anda akan berkata yang FY tidak patriotik kerana tidak membantu apatah lagi memberi peluang kepada syarikat-syarikat kita tapi ia adalah berdasarkan timbangtara antara antara keuntungan dan kerugian. Antara pengembangan ekonomi atau penguncupannya mana satu yang anda mahu? Dalam hal ini biarlah Institusi tempatan yang membeli saham-saham syarikat Bumiputera ini.

Bagi pelabur runcit FY sarankan belilah syarikat bukan bumiputera yang pandai menguruskan perniagaan, memberi pulangan dividen yang tinggi, meningkatkan nilai pegangan ekuiti pelaburnya berkali-kali ganda dari tahun ke setahun.

Tak perlulah FY sebutkan contoh-contoh sahamnya tapi buat masa ini, inilah realitinya. Inilah kenyataannya. Anda sendiri tahu saham yang anda pegang. Sehingga orang kita belajar dan dapat menguasai teknik capital game ini bagi tujuan melipatgandakan nilai pegangan saham eloklah kita sebagai pelabur runcit yang punya modal yang tak seberapa ini mengelakkan pembelian saham-saham orang kita ini.

Pelabur mereka juga lebih sofistikated dan lebih berilmu kalau dibandingkan dengan pelabur kita. Mereka juga tak akan membeli saham-saham orang kita kerana mereka mengetahui akan semua apa yang FY perkatakan ini.

Jadi kalau diberikan pilihan antara saham syarikat Bumiputera dengan syarikat bukan bumiputera, maka FY sarankan belilah syarikat bukan bumiputera kerana mereka punya lebih pengalaman dan pengetahuan akan cara untuk meningkatkan harga-harga saham mereka di Bursa Malaysia!

Untuk mengetahui lebih lanjut dengan contoh-contoh dan analisa kes yang jelas datanglah ke kelas Personal Coaching yang FY jalankan setiap hari di pejabat FY. Anda akan memahami sepenuhnya apa yang FY katakan ini.

Sekian dulu buat kali ini.

Ikhlas,

FY Al Haj
016 6667430
greng70@yahoo.com
Top Performing Remisier
Kenanga Investment Bank Berhad
Mantan Naib Presiden
Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia
Speaker / Subject Matter Expert
Smart Invest Roadshow anjuran Securities Commission

FY menjalankan seminar saham From Zero To Hero hampir setiap bulan di Dewan DIFKA , Seksyen 7, Bangi hampir setiap bulan. Seminar yang FY jalankan ini diiktiraf oleh Bursa Malaysia. Jadi kalau anda berminat untuk menyertainya anda cuma perlu WhatsApp Hajah Azila di talian 016 664 1755.

PERKHIDMATAN KAMI

Buka Akaun CDS, CDS Islamik dan Trading
Sediakan photocopy IC dan Penyata Bank boleh datang ke pejabat FY di Kenanga Investment Bank Berhad, Tkt 2, the Curve, Mutiara Damansara atau melakukannya melalui pos. Berikan nama penuh, alamat dan no HP ke talian 011 2139 5718 untuk kami hantarkan borang CDS melalui pos.

Untuk keterangan lanjut anda boleh melayarinya di sini.

Buka Platform Online Kentrade di Kenanga
Platform online Kentrade adalah antara platform pelaburan saham yang terbaik di negara ini kerana ia punya pelbagai ciri dan paparan yang komprehensif untuk kita menjalankan analisa pelaburan. Transaksi penjualan dan pembalian saham juga boleh dijalankan melalui platform ini. Free trial selama 90 hari diberikan kepada pelabur baru dan selepas itu ia kekal percuma asalkan kita membuka akaun CDS dengan Kenanga. 

Anda boleh menonton kaedah membuka Platform Kentrade itu di sini

Khidmat Nasihat Pelaburan Saham
Remisier dan dealer dalam team FY sentiasa berada di pejabat setiap hari bersedia untuk membantu anda baik untuk menjalankan urusniaga pelaburan mahupun bagi tujuan mendapatkan khidmat nasihat pelaburan saham.

Masuk Group Saham FY di WhatsApp

Atau anda juga boleh masuk ke dalam group saham FY di WhatsApp dengan menghubungi FY terus di talian 016 666 7430. Di sini pelbagai pengisian pelaburan saham serta tips saham akan diberikan setiap hari.

Personal Coaching Pelaburan Saham
Personal Coaching live trading bersama FY, kelas FY dibuka pada waktu bekerja berdasarkan permintaan di The Curve, Mutiara Damansara. Dalam seminar ini pemilihan saham kaedah terkini IMANTAP serta TIMING yang betul akan dikongsikan.

Selepas kelas ini kami JAMIN anda akan boleh menjalankan urusniaga jual beli saham dengan penuh keyakinan tanpa keraguan lagi. Kalau anda masih buta dan tak yakin melabur walaupun telah membaca 1001 buku saham atau telah menyertai 1001 seminar saham maka datanglah ke kelas personal coaching ini. Percayalah mata ada akan celik dan keyakinan melabur akan menjadi milik anda selepas kelas ini nanti! Itu FY janji!

Sesi Personal Coaching bersama FY diadakan pada ;HARI BEKERJA
Jam 9:30 pagi hingga 5:30 petang

di Pejabat kami ;
Kenanga Investment Bank Berhad
240 Tingkat 2, The Curve
Mutiara Damansara (Berdekatan IKEA)
Petaling Jaya

Kesesuaian

Investor dan Trader di Bursa Malaysia Newbie mahupun yang 
berpengalaman tapi masih blur, yang masih rugi melabur saham di Bursa Malaysia.

Lunch disediakan.

Yuran RM900.00 seorang untuk kelas sehari.
Peserta juga akan dimasukkan dalam group saham eksklusif bersama FY secara percuma.

Untuk membuat tempahan hubungi : En. Abdullah Ramzi - 017 3730513
Emel : eizmar11@yahoo.com

Jemputlah datang! Ia pasti berbaloi dan bakal menjadikan anda seorang pelaburyang bijak dan berhemah.

Group Ekslusif FY di WhatsApp

Pelabur yang membuka akaun dengan FY di Kenanga Investment Bank akan dapat menjadi ahli Group FY di WhatsApp dimana forum pelaburan dijalankan setiap hari.

Seminar Saham From Zero to Hero

Merupakan seminar pelaburan saham yang lengkap. Dari pelaburan Primary Market kepada Secondary Market. Dengan pelbagai pencerahan, analisa, startegi, rahsia-rahsia dan banyak lagi bagi membuka horizon memulakan portfolio pelaburan di Bursa Malaysia. Seminar yang diktiraf Bursa Malaysia.


Ebook Investlah Percuma
Dapatkan ebook Investlah bernilai RM100.00 setebal 134 ms secara percuma dengan melayari www.faizalyusup.my


Ebook – Rahsia Buat Duit dengan IPO Awam
Harga Promosi cuma RM60.00 sahaja.Ebook – Rahsia Buat Duit dengan IPO di MITI
Harga Promosi cuma RM50.00 sahaja.


HUBUNGI TEAM FY ;

Persoalan Mengenai Memulakan Portfolio Saham Dan Membuka Akaun CDS ;
Hubungi : Cik Anna - 011 2139 5718
Emel : anaisme65@yahoo.com

Persoalan Mengenai Seminar Saham ;
Hubungi : Puan Azila Ismail - 016 664 1755
Emel : azilasmile@yahoo.com

Persoalan Mengenai Online Trading Dan Menjadi Seorang Trader ;
Hubungi : Sifu Zuhri Zain MSTA - 012 6290407
Emel : muhammadzuhri@gmail.com

Persoalan Asas Pelaburan Saham Serta Tempahan Personal Coaching ;
Hubungi : En. Abdullah Ramzi - 017 3730513
Emel : eizmar11@yahoo.com

LINK KAMI ;

Biodata Sifu Faizal Yusup
Apa Itu Saham?
Pelaburan Saham Di Bursa Malaysia
Saya Nak Melabur Saham Tapi…
Pakar Rujuk Pelaburan Saham
Kaedah Momohon Pink Form, IPO Awam, IPO MITI dan Private Placement
Perbezaan IPO Awam Dan IPO MITI
Ebook Panduan Lengkap Memohon IPO di MITI
Soalan Lazim Mengenai Permohonan IPO di MITI
Apa Itu Akaun CDS
Membuka Akaun CDS
Perkhidmatan Membuka Akaun CDS
Panduan Membuka Akaun Online
Panduan Mencari Mentor Saham
Modal Permulaan Melabur Saham
Pulangan Keuntungan Melabur Saham
Memulakan portfolio pelaburan saham
Onlne VS Khidmat Remisier
Trader VS Investor
Menentukan Status Syariah Saham 
Strategi Pelaburan Saham
Bermain Saham Secara Kontra
Menjana Keuntungan Konsisten Dalam Bursa Malaysia
Panduan Pemilihan Saham 
Panduan Membeli Saham Penny Stocks
Kejatuhan Mendadak Harga Saham
Membaikpulih Portfolio saham
Mencari Ilmu Pelaburan Saham
Personal Coaching


' style='padding: 0; border: none;'/>

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.