18 Oktober 2009

SIFAT DAN SIKAP - SATU KAJIAN MUDAHDalam apa juga keadaannya sejak manusia berada di muka bumi ini sifat dan perasaan ini adalah tetap. Orang dahulu marah, orang sekarang juga marah, orang dulu sedih lantas menangis, orang sekarang juga sedih dan menangis. Perasaan dan sifat ini sifatnya tetap. Tidak terdapat evolusi di dalamnya. Mungkin yang berubah adalah perkara yang dimarahnya. Kalau dahulu manusia memarahi Sultan, Bendahara dan Temenggung, sekarang manusia memarahi kerajaan contohnya. Marah tetap marah.

Apapun terdapat pelbagai perbezaan nilai sikap dan sifat yang ada dalam diri manusia ini. Mari kita kaji beberapa sifat ini ;

Pemarah ; 

- Memarahi hingga membunuh.  
- Memarahi hingga mencederakan.  
- Memarahi dengan kata-kata mencarut dan menghina.  
- Memarahi dengan nada suara yang tinggi.  
- Memarahi dengan tenang.

  Dan sebagainya. Apapun lawan sifat iini adalah sifat sabar.

  Penipu ;

  - Menipu untuk mendapatkan keuntungan diri 
    Menjadi con man untuk mendapatkan duit  
  - Menipu kerana kebiasaan
    Pantang ditanya pasti menipu. 
  - Menipu bertempat – terpaksa menipu bagi mengelakkan kesusahan diri. 
    Terpaksa menipu bos kerana lambat tiba ke pejabat. 
  - Menipu sunat 
    Menipu untuk menjaga hati orang lain. 
  - Menipu darurat 
    Terpaksa menipu kerana nyawa menjadi taruhan.

       Dan sebagainya. Lawan sifat ini pula ialah bercakap benar.

       Walau apapun keadaannya dari segi sifat dan sikap manusia akhirnya akan tetap menuju ke arah satu base atau asas yang sama. Base atau asas inilah yang disarankan dalam Al Quran. Dalam contoh di atas Islam menyarankan manusia menjadi seorang yang penyabar dan kalau nak marah sekalipun ia punya cara dan kaedah yang tertentu. Contohnya kita hanya boleh membalas setimpal dengan apa yang dilakukan terhadap diri kita. Dalam aspek menipu pula Islam menyarankan kita bercakap benar. Inilah asasnya. Lagipun Islam itu datang salah satunya dengan tujuan untuk membaiki akhlak manusia sejagat.

       Apapun sama ada anda percaya atau tidak, bagi kebanyakan orang, semua masalah sifat dan sikap yang buruk dan terpupuk dalam diri dalam sedar mahupun tidak ini akhirnya akan keluar dan digantikan dengan sifat dan sikap yang baik.

       Ini kerana pelbagai keburukan yang akan berlaku kepada orang yang mengamalkan sikap yang buruk ini. Tak ada manusia yang suka kepada orang yang penipu, pemarah, kedekut, berlagak dan sebagainya. Lambat laun mereka ini akan dipinggirkan masyarakat.

       Begitu juga kita sering melihat ramai orang yang dahulunya pemarah telah bertukar menjadi seorang yang tenang, penipu menjadi seorang yang bercakap benar, orang sombong menjadi orang yang rendah diri dan sebagainya. Ianya dalam perjalanan menuju ke base.

       Dalam salah satu kes yang saya kendalikan seorang yang bermula dengan menghisap ganja meningkat menjadi seorang penagih dadah yang lebih berat dan kemudiannya menjadi seorang pengedar. Bila dalam perjalanan kembali ke pangkal jalan perubahan yang berlaku juga melalui jalan yang serupa. Pada mulanya dia meninggalkan fasa penjualan, kemudian dadah yang berat dan akhir sekali dadah yang ringan. Sekarang dia langsung telah berhenti menagih dadah sama sekali. Ini sebuah kisah benar.

       Analogi ini samalah seperti pembentukan sikap dalam diri. Kemarahan yang bermula dengan kata-kata, menjadi kata-kata kesat tanpa kawalan, seterusnya akan meningkat sehingga boleh mencederakan dan akhir sekali mungkin sehingga membunuh. Apapun keinsafan mungkin berlaku dengan perlahan berperingkat atau secara terus ia terpulang kepada diri sendiri. Apapun ia pastikan sekali lagi kembali kepada base yang saya katakan tadi.

       Pembentukan sikap buruk ini selalunya berlaku tanpa disedari. Terbentuk dengan Konsep 4P iaitu pengisian, pengulangan, pengukuhan dan penerapan yang ada diterangkan dalam buku ini. Mari kita buat perbandingan mudah ;

       PEMBENTUKAN SIFAT / SIKAP BAIK ATAU BURUK

       Sikap Buruk
       Sikap Baik (Base)

       Pendendam
       Pemaaf
       Pemarah
       Penyabar
       Ego
       Rendah diri
       Tak puas hati
       Redha
       Menunjuk-nunjuk
       Tiada apa yang hendak dibanggakan
       Mengadu Domba
       Tidak menceritakan keburukan orang
       Iri hati
       Menyokong
       Hipokrit
       Telus
       Penipu
       Bercakap benar
       Pemalas
       Rajin
       Melihat keburukan
       Melihat kebaikan

        Ia kemudian dizahirkan dan kelihatan dalam bentuk amalan yang dijalankan.

       Amalan buruk
       Amalan Baik

       Melepak di kelab-kelab
       Menasihati
       Mengambil dadah
       Bertanam
       Minum arak
       Menulis buku
       Berjudi
       Beribadat
       Kaki perempuan
       Membantu orang lain

       Buruk
       Amalan
       Baik
       Makan berlebihan
       Makan
       Ala kadar
       Gelojoh

       Tenang
       Membazir

       Secukupnya

       Huraian ini adalah dalam bentuk pembentukan kecemerlangan jati diri bagi menjadikan diri seorang yang berbudi pekerti mulia.


       Jadi, untuk berjaya kita mesti menyiapkan diri dengan memupuk semua sikap positif ke dalam diri dan kemudiannya mempraktikkannya dalam kehidupan seharian walau dalam apa juga yang kita usahakan. Maka saya yakin kecemerlangan bakal menjadi milik anda!

       Fikir-fikirkanlah..

       Sesungguhnya segala kebaikan adalah dari Allah dan segala kelemahan adalah atas kelemahan diri saya sendiri. Kemaafan jualah yang saya pinta.

       Bukalah pintu hati, anda pasti akan memahami. Terima kasih membaca!


       PS – Artikel ini dipetik dari manuskrip Anda Yang Cemerlang yang sedang saya tulis.

       ' style='padding: 0; border: none;'/>

       Tiada ulasan:

       Catat Ulasan

       Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.